1 beze hamur ile evde katmer tarifi


1 beze hamur ile evde katmer tarifi: Mayasız hamurdan şip şak, evde tereyağlı basit katmer yapımı çok kolay. O kadar kolay ki, bir kez deneyin sizde alışkanlık yapacak, katmer işinden asla vazgeçmeyeceksiniz. Hamur işlerine yabancı iseniz; ilk seferinde 1 su bardağı un ile katmer işine başlamanız, hamur işinde ufkunuzu genişletmeye olanak sağlayacaktır.

Malzemesi:
  • 1 su bardağı un (110 gr.)
  • 1 çay bardağından bir parmak eksik su (75 gr.)
  • 3 yemek kaşığı erimiş tuzlu tereyağı (30 gr.)
  • 1 çay kaşığı tuz.
Yaptığınız katmeri pişirmeniz için; büyüklerinden teflon tava veya evinizde varsa, kavurma sacı.

Yapılması: 
Bir kaseye unu ve tuzu koyun karıştırın. Unun ortasına çukur yapın ve çay bardağındaki suyu azar azar ilave ederek hamuru yoğurun ve tek beze yapın. Hamuru 10 dakika dinlendirin ve üçe bölün, 3 beze yapın. Her bezeyi 25-30 cm. büyüklüğünde yufka açın. Tereyağını sadece eritin ve ılık olarak açtığınız yufkalara birer kaşık sürün. İlk yufkayı aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi katlayın ve yağalanmış yufkanın ortasına koyun. Alttaki yufkayı aynı şekilde üzerindeki katlanmış yufakanın üzerine katlayın. Son yufkayı yağlayın ve katlanmış yufkayı ortasına oturtun ve katlayın.


Katlanmış tek parça hamurun bir kaç yerini çatalla delin ki, açarken hava yapıp işinizi zora sokmasın. Bu işi de bitirdikten sonra, katmer hamurunuzu elinizle bastırarak genişletin, un ve okalva kullanarak hamurunuzu pişireceğiniz tava büyüklüğünde açın. Ardından pişirme tavanızı ocağın büyük gözü üzerine koyun ve ısıtın. Tava ısındıktan sonra üzerine açtığınız katmer yufkasını koyun, orta ateşte alt üst ederek kızarıncaya kadar pişirin. Dikkat etmeniz nokta ise, yufkayı tavaya ilk koyduğunuzda altı kızarmaya başlayınca beklemeden çevirmenizdir. Diğer yüzü de aynı şekilde kızardıktan sonra, tekrar diğer yüzünü çevirmenizdir. Yani, katmerinizi birkaç defa çevirerek pişirin ki, yerken dışı kıtır, içi yumuşacık olsun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

bir kilo pirinçten kaç kişilik pilav çıkar

tavuğun haşlandığı nasıl anlaşılır

pirincin nişastası nasıl çıkar

dondurulmuş nohut nasıl pişirilir